Een weekje in Nepal

We zijn alweer een weekje in Nepal. Het voelde als thuiskomen voor de volwassenen. De geluiden, de geuren, de drukte. Voor de jongens was het de eerste kennismaking met Aziƫ: Met veel mensen in een bus, chaotisch verkeer en overal slechte wegen.

Maar laat ik bij het begin beginnen. Onze vlucht ging voorspoedig. Alle bagage kwam zelfs tegelijkertijd met ons aan, al is wel een doos van de fietsen beschadigd. De bodem zakte er uit toen we hem van de bagageband haalden. Daar moeten we dus nog wat aan restaureren.

Onze vriendin Rajina stond al op het vliegveld te wachten met een taxibusje, maar daar pasten de fietsen niet in. Die mochten dus bovenop. Met alle bagage en 6 mensen binnen was het ook wel druk genoeg.

Ons vliegtuig landde om 6:30 ofzo maar in Nederlandse tijd was dat ergens midden in de nacht. We waren de eerste dag dus allemaal aardig brak. Zeker omdat we in het vliegtuig pas rond 22 uur NL tijd gingen slapen. Maar na een nachtje slapen ging het al beter. Alleen Robin had nog wat meer slaap nodig.

We kunnen gelukkig slapen bij vrienden van ons. Die hebben een huis gebouwd in Budhanilkantha. In het noorden van Kathmandu. De onderste verdieping is af. De 2,5 verdiepingen daar boven zijn nog casco en worden afgebouwd als er weer geld is.

Het huis staat in een buitenwijk die langzaam wordt volgebouwd. Nu zijn er nog overal veldjes waar gewassen verbouwd worden. Over enkele jaren zal er waarschijnlijk geen groen meer te zien zijn.

De dagen daarna bekijken we verschillende tempels zoals Boudahnath stupa. Robin wil deze stupa graag bezoeken, en allebei de jongens zijn onder de indruk. Robin zegt: ‘Zoiets moois hebben we in Nederland niet! Nepal is echt veel rijker dan Nederland’. Rijk is een rekbaar begip!

Het is echt zo leuk voor ons om alles weer terug te zien. In de 8 jaar dat we hier niet geweest zijn is er aan de ene kant veel veranderd, aan de andere kant is er nog veel hetzelfde. De aardbeving heeft natuurlijk veel verwoest, en overal worden dingen herbouwd. Ik heb nog nooit zoveel cementmolens, walsen en andere bouwmachines gezien. De wegen zijn erg slecht. Zoals een taxichauffeur het zei:’ Als het regent is het een modderpoel, als het niet regent is het veel te stoffig’ En hij heeft gelijk. Niet zo heel erg dat onze fietsen nog in de dozen zitten….. We hebben het oude huis van Kaji gisteren bezocht, en het oude kindertehuis. De boom die we daar lang geleden op boomplantdag geplant hebben staat er nog steeds!

Het is ook erg leuk om de verwondering bij de kinderen te zien. Ze zien weer hele andere dingen dan wij. De Nepalezen zijn gek op onze kleine Robin, en de krullen van Joris zijn ook erg aantrekkelijk om aan te voelen. De kinderen genieten van de tempeltjes die overal op straat zijn. Daar kun je lekker bellen, of de gebedsmolens laten draaien. De apen die in het wild rondlopen en ijsjes pikken van nietsvermoedende mensen. De suikerspinnen die aan rekjes door de straten gedragen worden. Er is altijd wel iets te zien of te beleven.

Natuurlijk zijn er ook dingen die ze als minder leuk ervaren. 2 keer dahl bhat (rijst met linzensaus en groenten) is voor Robin iets teveel van het goede (Joris blijft er gelukkig van genieten). Met 25 mensen in een 10 persoons busje gepropt zitten. Mensen die je niet kunt verstaan en van alles aan je vragen. Maar gelukkig wegen de leuke dingen veel zwaarder. Joris zei gisteren nog dat hij hier wel 3 maanden wil blijven, zo geniet hij.

De komende weken gaan we de bergen in. We gaan eerst met de bus naar Pokhara en gaan van daaruit de Anapurna in, dus een volgende update komt pas over een week of 3.

Joris heeft hieronder ook nog een stukje geschreven speciaal voor zijn klasgenoten.

Voor meer foto’s uit Kathmandu klik hier.

Dit bericht is geplaatst in 2018 - Nepal/Thailand + Maleisiƫ, Geen categorie en getagd, . Bookmark de permalink.

7 Reacties op Een weekje in Nepal

 1. ida besemer zegt:

  wat leuk deze eerste reactie. Ik hoop dat jullie allemaal veel gaan genieten.
  Hanny is toch ook mee? groetjes voor jullie vijven. ida

  • Webmaster zegt:

   Ja, Hanny is ook mee. Maar na ons bezoek aan Nepal gaat zij weer naar huis en gaan wij met zijn vieren door naar Thailand.

 2. Jos zegt:

  Leuk zeg nu een keer met de kinderen daar te zijn. Geniet er van.
  Groetjes,
  Jos

 3. Rolanda zegt:

  Fijn om jullie enthousiasme terug te lezen. Fijn dat de reis ook goed gegaan is.
  šŸ’groet vanuit een zonovergoten hovenierstraat.

 4. Ans en Daniel zegt:

  Vanuit Almeria in spanje, goed te lezen dat jullie zo genieten! Hebben wij de afgelopen weken ook gedaan in marokko. Daar ook half afgebouwde huizen die afgebouwde worden als er weer geld is. Blij dat wij een heel huis hebben in de Hovenierstraat..
  Wij gaan zo even zwemmen want ook hier is het warm!

 5. Stefan zegt:

  Leuk om jullie reis zo weer te kunnen volgen, geniet ervan!!

 6. ben & ingrid zegt:

  Zo te zien genieten jullie van het weerzien van Nepal, mooi om te lezen dat de kids het ook geweldig vinden. Het wordt vast en zeker een mooie trip die jullie gaan maken, geniet er van!

  groet,
  Ben & Ingrid