Schoolwerk

Heb jij ooit wel eens je schoolwerk gedaan op een parkeerplaats op 1.000 meter hoogte? Of in de wachtruimte voor de boot naar een tropisch eiland? Een berg in Nepal met 20 Nepalese schoolkinderen als toeschouwers? Nee? Dan zou je toch eens met ons op reis moeten gaan. Voor Joris zijn dit zijn klaslokalen. Elke dag ergens anders, een andere plek. Maar elke dag hetzelfde schoolwerk en dezelfde juf: Barbara. (Behalve als ze een vrije dag heeft, dan neemt Jurgen de klas over.)

We krijgen veel vragen over het schoolwerk van Joris, dus daarom schrijven we er een stukje over. Joris heeft eigenlijk geen zin om er iets over te zeggen, dus zal ik er over vertellen.

We hebben bedacht dat we elke dag schoolwerk doen, wat voor dag het ook is. Dus ook op zaterdag en zondag. We doen elke dag twee vakken. Als we dat doen krijgen we alles op tijd af. Natuurlijk heeft Joris ook wel eens een dagje vrij. Als we heel vroeg weg moeten bijvoorbeeld. We hebben namelijk uitgevonden dat ‘s morgens schoolwerk doen het handigste is. Joris is een ochtendmens en ‘s middags zijn we moe van het fietsen en is het warm. En is er natuurlijk van alles te ontdekken op de plek waar we net aangekomen zijn.

Het grappige is dat de mensen onderweg ook vaak vragen of onze jongens niet naar school hoeven. Ze vinden het interessant dat ik Joris zelf lesgeef en willen er van alles over weten. We maken op veel verschillende plekken schoolwerk, wat ook wel weer leuk en gezellig is. Voor mij is het ook leuk om weer eens een andere kant van mijn eigen kind te zien. Nooit gedacht dat hij een hekel heeft aan rijtjes sommen, maar rekenen verder heel leuk vindt!

En nee, het is niet altijd makkelijk. De vrijheid ligt op de loer. Er is een broertje dat geen schoolwerk hoeft te doen, wat natuurlijk heel oneerlijk is. (Robin doet trouwens wel zwemhuiswerk: Als we bij een zwembad zijn zwemt hij veel baantjes om straks weer goed in de zwemles mee te kunnen) Er is zoveel dat leuker is dan in een schoolboek te moeten kijken bij 35 graden Celsius op een plek waar veel nieuws te zien is. Maar, alles went en dit ook.

Jurgen doet ook wel schoolwerk met Joris op de fiets. De tafels bijvoorbeeld, of woorden spellen. En we doen dingen in de praktijk: betalen bij de kraampjes onderweg. Water halen bij de automaat: hoeveel flessen heb je nodig voor 2 liter water? En Joris is natuurlijk een jongen die zelf van alles wil weten over de dingen die hij onderweg ziet, en gelukkig zit hij met Jurgen die ook veel weet op één fiets, dus kennisoverdracht is er genoeg.

Nu toch nog even een kort interview met Joris:

Wat is het leukste vak dat je moet doen?

Estafette, taal en rekenen.

Wat is het vervelendste vak dat je moet doen?

Spelling en schrijven.

Doe je ook wel eens schoolwerk tijdens het fietsen?

Ja, dat vind ik heel iritant.

Wat doe je dan op de fiets?

Tafels als we de berg afgaan. Of soms op een ander moment.

Wat is de gekste plek waar je schoolwerk gedaan hebt?

In een restaurant bij de parkeerplaats op 1000m hoogte.

Wat is het leukste van het schoolwerk?

Dat we er bootjes of vliegtuigjes van vouwen als het af is. Ik heb er al een keer een heel spel van gemaakt.

En dan is er genoeg verteld over alle plekken waar we schoolwerk doen en gaan we weer lekker verder fietsen!

Dit bericht is geplaatst in 2018 - Nepal/Thailand + Maleisië, Reizen en getagd, , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Schoolwerk

 1. ida zegt:

  wat vreselijk leuk om dit te lezen.
  Volgens mij kan Joris in september gewoon weer met z’n oude klas meedoen op school in Nederland.
  Goed dat jullie elke dag aan het schoolwerk werken.
  Goede reis verder.
  Hebben jullie nog last van de aardbevingen op Lombok?
  groetjes,
  ida

 2. E.b.m.Salle-Mansvelt zegt:

  Joris zet hem op
  .Je doet het zo goed.Liefs van Oma Lies

 3. Menno zegt:

  Bij deze blogpost is het bijna alsof Joris niets anders doet dan leren, maar gelukkig laten de andere posts zien dat er ook flink plezier gemaakt wordt! Wat leuk dat het zo gaat, en wat goed dat jullie het doen. Ik hoop dat Joris ook flink wat bijleert over aardrijkskunde.

 4. OmaH zegt:

  Jullie zijn stoere school- en zwem-huiswerkbinken!!
  Knuffel